زندگی کوتاهه از تغذیه روح غافل نشو

بِسمِ اللّه الرَّحمنِ الرَّحيمِ مِفتاحُ كلِّ كِتابٍ .

ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ

چه شرافتی و چه فخری بالاتر و برتر از این برای نویسنده که خداوند عالی اعلی به قلم نویسنده و آن چه می‌نویسد سوگند یاد کند و رسولش (ص) که قطب عالم امکان و کل عقل و عقل کل است حفظ علم و فرهنگ و تمدن را مقید به نوشتن بداند.

امام على عليه ‏السلام نیز فرموده اند:

فرستاده تو، ترجمان خرد توست و نوشته‏ ات، رساترين سخنگوى تو .

دنیای بدون کلمات، بدون نوشتن، دنیای بدون کتاب و آموزش و دنیای بدون خواندن و نوشتن، دنیای بدون گذشته و آینده و به دور از هرگونه تمدن را تداعی می‌کند و این همه نقش حیاتی نوشتن و کتابت را روشنتر می‌کند. رسالت ما در نشر ابرشهر ارج نهادن به کتاب و کتابخوانی است. بنابراین در راستای اعتلای فرهنگ جامعه و گسترش فرهنگ کتابخوانی و ارائه محتوای غنی از همکاری با تمام نویسندگان گرامی‌ و عزیز استقبال می‌کنیم و مشتاقانه چشم انتظار آثار گرانبها و علمی آنها هستیم.

آغاز نوشتن

انسان در طول عمر خود سختی ها، ناملایمات و انواع مختلفی از توفیقات، شکست ها و احساسات را تجربه‌ نموده است و این تجربه ها از او انسان خاص با روحیات و افکار ویژه ساخته است و از دل همین افکار و تجربه ها می‌توانید بهترین ایده‌های نویسندگی را بیابید.
اگر هنرمند یا صنعتگر یا فعال رسانه ای یا دانشجو و یا معلم و یا هر شغلی دارید، گاهی نظری یا ایده ای در مورد کتاب های مرتبط با حرفه خودتان داشته اید و معتقدید که آن کتاب یا اطلاعاتش قدیمی است و یا به طور کامل نیاز شغلی و علمی تان را برآورده نساخته است، بنابراین ایده و انگیزه نوشتن کتاب خودتان را می توانید به همین سادگی آغاز نمایید.

با نوشتن می‌توانید افکار خودمان را با جزئیات و دقت بیشتر ببینید. این مهم‌ترین هدفی است که می‌توانیم از نوشتن داشته باشید، چرا که تنها با دیدن دقیق فکرها و خیالات است که می‌توانید برای اصلاح و بهبود آن‌ها بکوشید.

به همین دلیل است که نوشتن را گام مهمی برای توسعۀ فردی و کسب موفقیت‌های مختلف در عرصۀ کار و زندگی می‌دانند.

بر طبق دیدگاه قرآن تفکر و تعقل بسیار با اهمیت است؛ زیرا هم موجب کشف مجهولات و هم موجب تذکر نسبت به مغفولات و منسیات می‌شود. انسانی که تفکر و تعقل می‌کند، حقایق جدیدی برایش روشن می‌شود و بسیاری از اموری که در مقام غیب از جهان اوست به مقام شهود و کشف می‌رسد و به‌طور طبیعی این معلومات و مکشوفات تأثیری در افکار و رفتار آدمی به جا می‌گذارد و او را متحول می‌سازد. (انفال، آیه ۲۲) و حتی کسانی را که دست از تفکر و تعقل برمی‌دارند و از آن اعراض می‌کنند، سرزنش می‌کند. (یوسف، آیه ۱۰۵؛ انعام، آیات ۵ و ۶)

اهمیت فکر کردن در کسب نتایج مطلوب مورد تاکید بسیاری از دانشمندان و افراد موفق است. اما واقعاً فکر کردن چگونه است؟ آیا روی افکار پریشان و نشخوارهای ذهنی‌مان می‌توانیم اسم فکر کردن بگذاریم؟

برای شروع کار بهتر است به چند وبگاه در مورد شروع نویسندگی مراجعه کرده و تراوش های ذهنی تان را با مثال های ارائه شده در آنها امتحان نمایید. اما پیشنهاد ویژه ما برای شروع نویسندگی تحقیق و پژوهش در ابتدای هر موضوع است تا زوایا و جوانب مختلف آن موضوع برای شما روشن شود و در طی این تحقیقات ایده هایی که به ذهن تان می رسد را مکتوب نمایید تا خود را برای نویسندگی آماده نمایید.

به هر روی برای آغاز نوشتن برخی وسواس ها را باید کنار گذاشت اگر بتوانید ذهن و فکر خود را بر روی مسئله یا مشکل زندگی یا جامعه تان متمرکز کنید و ابتدا منابع و دانسته های دیگر محققین را بررسی نمایید شاید برداشتن اولین گام برای نوشتن سهل تر باشد بنابراین مسئله و یا پیشنهاد این است:

اگر هر روز یک جمله می‌نوشتی چه می‌شد؟                        هر روز یک جمله از کتابی که تمنای نوشتنش را داری.

اصلاً آیا می‌شود هر روز یک جمله از یک کتاب را نوشت؟

شاید ده سال وقت ببرد. شاید در بین چند هزار جمله، دو یا سه هزار جملۀ بی‌ربط هم نوشته باشی؛ چه باک.

کاچی به از هیچی. روزی یک جمله، فقط روزی یک جمله می‌تواند به تو حسی از حرکت بدهد. می‌تواند چشم‌هایت را باز کند. مهم این است که داری داستان خودت را می‌نویسی.

به جملۀ امروزت فکر کن. نگو چی‌ بنویسم. بنویس. با نوشتن به نوشته شکل بده. نه با خیالبافی دربارۀ نوشتن.

برای ایده پردازی در نوشتن کتاب به منبع زیر توجه نموده و درباره ایده های آنها تامل فرمایید:

چگونه نوشتن کتاب را شروع کنیم:

اجازه نده بهت بگن ایده هات اشتباهه!        اما

یک کتاب ( نوشتن آن با استفاده از ایده هایت ) باید دیدی ابتکاری و رویکرد یا نقطه‌نظری جدید داشته باشد. باید اساساً به دانستنی‌های یک رشته بیفزاید. باید رشدی منطقی و استدلالی بی‌نظیر را به روشی مجذوب‌کننده، ارائه دهد. و یک کتاب باید دارای خواننده باشد… تعداد خوانندگان یک کتاب باید به اندازه‌‌ای باشد تا بتواند سرمایه‌گذاری تولید و توزیعی را که خالق آن یا ناشر تقبل خواهد کرد، تامین کنند و این بدان معناست که موضوع کتاب باید به حدی جامع باشد که بتواند توجه خریداران بالقوه را به خود جلب کند تا از فروش آن، سرمایه‌گذاری فرد یا ناشر، برگشت داده شود.»

 

بسط ایده‌های نوشتاری

خود را به داشتن یک برنامه منظم متعهد کنید

نظم، رمز حرکت و پویایی

ایده‌های نویسندگی خود را سازماندهی کنید.
خود را به داشتن یک برنامه منظم متعهد کنید.
ایده‌های نویسندگی خود را سازماندهی کنید.
از یک طرح اولیه استفاده کنید.
اهداف اصلی و فرعی را بنویسید و بین اهداف فرعی و اصلی اولویت بندی کنید.

با توجه به نظریه های انگیزشی، شیوه برانگیخته شدن افراد با یکدیگر متفاوت است.

یکی از معروف‌ترین نظریات، نظریه انتظار ویکتور وروم است. طبق نظر وی، انسان‌ها رفتار خود را برحسب نتیجه‌ای که انتظار دارند، تنظیم می‌کنند. به‌عنوان‌مثال، اگر شخصی انتظار دارد کتابی با مضامین عالی و علمی تالیف نماید، انگیزه نویسندگی پیدا می‌کند و عمل تحقیق و تفکر درباره موضوع کتابش به دلیل انتظارات وی شکل می‌گیرد. نظریه انتظار بر سه عنصر استوار است:

انتظار

باور این مطلب که تلاش‌های شما منجر به دستیابی به هدف مطلوبتان خواهد شد. این امر بر تجارب پیشین شما، اعتمادبه‌نفستان و اینکه دستیابی به این هدف را تا چه حد دشوار می‌دانید، مبتنی است.

عاملیت

باور به این امر که اگر انتظارات عملکردی را برآورده سازید، پاداش خواهید گرفت.

ارزش

ارزشی که برای پاداش قائل هستید. خودانگیختگی موضوع پیچیده‌ای است و ایجاد انگیزه به‌راحتی امکان‌پذیر نیست. با ارزیابی نیازهایتان می‌توانید رویکردتان را نسبت به کارها تغییر دهید. با پیوند دادن این وظایف با احساسات درونی خوشایند، می‌توانید به‌خوبی از پس آن‌ها برآیید.

آهسته و پیوسته حرکت کن!

یکی از مؤثرترین روش‌ها جهت افزایش انگیزه، آهسته و پیوسته پیش رفتن است. زمانی که شما هدف خود را مصمم و بدون شتاب دنبال می‌کنید، کمتر خسته می‌شوید و موانع مسیر را سریع‌تر پشت سر می‌گذارید. دارن هاردی در کتاب اثر مرکب، به‌خوبی این موضوع را شرح داده و مؤثرترین راه جهت انگیزه تغییر عادات دانسته است. به عقیده وی تنها راه ایجاد انگیزه، پیروی از فرمول جادویی زیر است:

شانس= آمادگی + نگرش + فرصت + اقدام

به عقیده هاردی، چیزی که ما به‌عنوان شانس می‌شناسیم ترکیبی از آمادگی، نگرش، فرصت و اقدام است. با پیدا کردن آمادگی، تغییر دیدگاه، استفاده از فرصت‌ها و اقدام به آن‌ها می‌توانیم به موفقیت برسیم. خواندن پیام‌های اغواکننده‌ی چگونه سریع پولدار شویم یا چگونه در یک ماه لاغر شویم شاید در ما ایجاد انگیزه کند ولی موقتی است. ما باید راه درست و پیوسته را دنبال کنیم تا انگیزه‌هایمان نهادینه شود.

با استفاده از روش های مرسوم و علمی ایجاد انگیزه در خود، نویسندگی را آغاز نمایید.

۱- اقدام کن، وقت تلف نکن!

در نخستین گام بهتر است صرفاً اقدام کنید و از اتلاف وقت بپرهیزید. یکی از راهکارهایی که لئونارد ای.اسکلسینگر به آن تأکید کرده، شروع بدون فوت وقت است. چقدر برای شروع انجام کاری سختی‌کشیده‌اید و احساس کردید که اگر فقط می‌توانستید شروع خوبی داشته باشید چقدر خوب می‌شد؟ شما نمی‌دانید چه اتفاقی خواهد افتاد، شما نمی‌دانید که اتفاقات چطور در آینده شکل می‌گیرند. پس چگونه می‌توانید موفق شوید؟ سعی نکنید پیش‌بینی کنید، نظری ندهید؛ وقت خود را برای فکر کردن به نتایج تلف نکنید. فقط شروع کنید.

۲- انگیزه درونی ایجاد کن!

راهکار دیگر که ویکتور فرانکل در کتاب‌های خود به آن اشاره می‌کند، ایجاد انگیزه درونی است. وقتی برای زندگی خود معنای مشخصی تعریف کنیم، ایجاد انگیزه برای انجام دادن کارها راحت‌تر است.

۳- به خودت پاداش بده!

دن آریلی به نقش پاداش در ایجاد انگیزه اشاره می‌کند. به عقیده وی با در نظر گرفتن پاداش به‌عنوان محرک بیرونی می‌توان انگیزه برای افراد ایجاد کرد.

۴- مثبت فکر کن!

یکی دیگر از راه‌های افزایش انگیزه، قدرت تفکر مثبت است. نورمن وینسنت پیل، یکی از افرادی است که به نقش مثبت‌گرایی برای رسیدن به موفقیت و ایجاد انگیزه اشاره‌کرده است.

۵- افکارت را تغییر بده!

برایان تریسی در کتاب‌هایش به موضوع جذاب ایجاد انگیزه اشاره‌کرده است. او در کتاب «راه‌های مؤثر برای ایجاد انگیزه»، راه‌های کسب انگیزه و موفقیت شغلی را ازلحاظ روان‌شناختی موردبررسی قرار داده و معتقد است تغییر و اصلاح درون از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. وی به توسعه فردی تأکید کرده است. ازجمله روش‌هایی که او برای افزایش انگیزه عنوان کرده می‌توان به طبقه‌بندی ارزش‌ها و قانون پارتو اشاره کرد.

  • طبقه‌بندی ارزش‌ها به این مفهوم است که شما با دادن اولویت به کارهای مهم و قرار دادن کارهای کم‌اهمیت‌تر در درجه چندم، می‌توانید وقت بیشتری برای خود آزاد کنید و انگیزه خود را برای انجام کارها افزایش دهید.

قانون پارتو یا ۸۰-۲۰، یکی از کاربردی‌ترین اصول موفقیت و ایجاد انگیزش است که تریسی به آن اشاره‌کرده است. این اصلی کلی است و در بسیاری از موارد قابل انجام است. تعریف آن این است که ۸۰ درصد نتایج از ۲۰ درصد فعالیت‌ها ناشی می‌شود. یا ۲۰ درصد مشتریان شما، ۸۰ درصد سود شما را ایجاد می‌کنند.

۶- از قدرت ناخودآگاه غافل نشو!

درزمینه افزایش انگیزه و موفقیت، می‌توانیم از توصیه‌های ناپلئون هیل به‌عنوان نویسنده کتاب‌های پرفروش موفقیت و ثروت نیز بهره ببریم. یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که هیل در جهت افزایش انگیزه عنوان می‌کند، تمرکز روی قدرت ضمیر ناخودآگاه و حس ششم است. زمانی که شما ضمیر ناخودآگاه خود را پرورش دهید، اشتیاق یادگیری و انگیزه پیشرفت پیدا می‌کنید.

7- آهسته و پیوسته حرکت کن!

یکی از مؤثرترین روش‌ها جهت افزایش انگیزه، آهسته و پیوسته پیش رفتن است. زمانی که شما هدف خود را مصمم و بدون شتاب دنبال می‌کنید، کمتر خسته می‌شوید و موانع مسیر را سریع‌تر پشت سر می‌گذارید. دارن هاردی در کتاب اثر مرکب، به‌خوبی این موضوع را شرح داده و مؤثرترین راه جهت انگیزه تغییر عادات دانسته است. به عقیده وی تنها راه ایجاد انگیزه، پیروی از فرمول جادویی زیر است:

 شانس= آمادگی + نگرش + فرصت + اقدام

۸- وظایف را به قسمت های کوچک تر تقسیم کن!

هرچه وظیفه بزرگ‌تر و سنگین‌تر باشد، احتمال اینکه آن را انجام ندهید بیشتر است. پس بهتر است آن را برای خودتان ساده‌تر کنید تا برای انجامش انگیزه داشته باشید. این ساده‌سازی می‌تواند به‌صورت خرد کردن وظایف باشد. به‌عنوان‌مثال یک پروژه کاری را در طی ماه تقسیم کنید و هرروز بخشی از آن را انجام دهید.

۹- مدیریت زمان داشته باش!

مدیریت زمان یکی دیگر از روش‌های مؤثر جهت ایجاد انگیزه است. با زمان‌بندی مشخص شما می‌توانید به خیلی از فعالیت‌های نظم دهید و در موعد مقرر آن را انجام دهید. در پایان روز مشاهده می‌کنید حجم فعالیت‌های مفید شما به شکل چشم‌گیری افزایش‌یافته و باعث می‌شود در ادامه مسیر انگیزه بیشتری پیدا کنید.